scribble

Adrian Statescu

About GitHub LinkedIn Xing Contact

30 Jan 2020
Geometrie

Geometrie - Introducere

Matematica(Maths) este una dintre cele mai vechi stiinte; posibilitatea omului de a numara si de a face socoteli a constituit una din primele lui victorii in drumul spre cucerirea naturii. Ea a aparut din nevoile practice ale oamenilor, din masurarea loturilor de pamant si a capacitatii vaselor, din calcularea timpului si a mecanicii.

Notiunile si concluziile matematicii cu tot caracterul lor abstract isi au radacinile in realitate si-si gasesc vaste aplicatii in alte stiinte, in tehnica, in toata practica vietii. In general progresul stiintei este legat de progresul matematicii. Fara matematica ar fi fost imposibila intreaga tehnica moderna, cat si dezvoltarea mecanicii, astronimiei, informaticii si in buna masura a chimiei. La inceput matematica continea aritmetica - stiinta numerelor si geometria - stiinta figurilor. Mai tarziu s-au impus alte discipline matematice, cum sunt algebra, analiza sau disciplinele care au un pronuntat caracter aplicativ, cum sunt astronomia si mecanica.

Printre disciplinele metematice, geometria a fost aceea care i-a pasionat mult pe matematicieni in decursul timpurilor, atat prin caracterul ei abstract cat si prin legaturile pe care le are cu problemele filosofice ce se refera la notiunile de timp, spatiu si materie. Antichitatea, intelegand stiinta egipteana, babiloniana, chineza, araba si in special greaca, ne-a lasat ca mostenire stiintifica importanta, geometria, denumita si Geometria lui Euclid, deoarece de la Euclid, savant grec ce a trait in jurul anului 285 i.e.n, ne-a ramas o expunere completa a acestei geometrii compusa din 13 carti si intitulata Elemente de Geometrie. Stiinta geometriei s-a nascut desigur din nevoia pe care omul a avut-o de a masura si de a compara diferite figuri intre ele, de a evalua arii si volume pentru scopurile lui practice. Ea a fost descoperita de egipteni si a aparut in probleme privind masurarea pamantului. Herodot spunea ca Ramses al 2-lea 1300 i.e.n, a impartit pamantului in Egipt in bucati dreptunghiulare asupra carora a instituit un impozit anual. Inundatiile Nilului acoperind o parte din aceste terenuri, a fost necesara o reducere a impozitelor si de aici - zice Herodot - pare sa fi luat nastere geometria. De altfel numele de geometrie este format din doua cuvinte grecesti: primul geo - inseamna pamant, in timp ce al doilea termen, metreos inseamna masor.

About GitHub LinkedIn Xing Contact